Discipline en gedragsverandering.

Haar tranen stromen over haar wangen. Gefrustreerd, wanhopig en ontredderd zit mijn client in de bank schuin tegenover me. ‘Waarom lukt het me maar niet? Ik ben er zo klaar mee.’ Haar innerlijke pusher zit haar overduidelijk in de weg en zet haar nog steeds aan om het proces perfect te doorlopen. Gewoon even de stappen volgen zoals ze in gedachten had en voilà, na een paar weken zou haar probleem toch wel gefixt moeten zijn. Helaas werkt het niet zo in de praktijk.

Het gebeurt bijna standaard dat ik met vrouwen werk die zichzelf zoveel druk opleggen om te presteren dat dit zelfs in de sessies nog naar boven komt. Dat ze zelfs moeten presteren van zichzelf bij hun coach op de bank. Iedere keer houd ik een spiegel voor en maak ik ze bewust van hun gedrag en de onderliggende overtuiging en verlangen. Maar dat betekent niet dat je het dan hebt geleerd en niet meer doet.

Zoals ik wel eens eerder heb geschreven; inzicht is snappen, voelen is weten. En beiden gaan hand in hand. In de sessies besteed ik aandacht aan beide aspecten. Omdat je enerzijds wil begrijpen wat je doet en waarom, en anderzijds wil ontdekken waar je onderliggende verlangen over gaat. En gevoelens laten zich nu eenmaal niet zo makkelijk vertalen naar woorden als gedachten. Maar zeggen vaak veel meer.

Mijn client is duidelijk van slag. Haar motivatie wordt nu letterlijk uitgedaagd en waar het nu van gaat afhangen is haar discipline. Geeft ze het op of gaat ze door. Ik vind het soms lastig vanuit mijn positie als coach om toe te zien hoe iemand struggled. Maar tegelijkertijd is het onderdeel van het proces. En is het mijn taak om dit te faciliteren in een veilige setting.

Als het aankomt op gedragsverandering zie ik iedereen de eerste paar sessies altijd erg gemotiveerd binnen komen. Ja natuurlijk willen we van onze problemen af. Maar wanneer je jarenlang een patroon herhaald, kan ik je vertellen dat het aardig wat tijd en investering kost om te veranderen. We denken vaak dat inzicht en een paar keer huilen genoeg moet zijn. Klaar, next. We hebben het even gevoeld, even aangekeken en dan moet het wel opgelost zijn.

Maar zo werkt het helaas niet. Je doet jezelf tekort door te denken dat je gevoelens en overtuigingen zo oppervlakkig zijn dat ze met een paar tranen wel opgelost zijn. Sterker nog, ik geloof niet eens dat een overtuiging compleet verdwijnt. Ik richt me vooral op de scherpe randjes er vanaf halen en een zachtere, meer compassievolle overtuiging er tegenover zetten.

‘Maar ik geloof deze nog niet…’ krijg ik terug van mijn client. Nee, dat is niet verwonderlijk. Het klinkt totaal niet zoals de overtuiging die je al 25 jaar in jezelf fluistert (of roept). Maar dat betekent niet dat je niet kunt leren om ernaar te luisteren. Dus laten we eens kijken. What does it take om je gedrag te veranderen?

Mijn methode is vast niet de meest leuke of snelle, maar het belooft wel resultaat. Namelijk; dagelijks bewust inchecken en reflecteren op je gevoelens, gedachten, gedrag en behoeftes. Wat betekent dit precies? Dat je iedere dag momenten pakt om stil te staan bij hoe je erbij zit. Wat is de situatie? Wat is de trigger? Wat is er van binnen aangeraakt? Waar gaat dit werkelijk over? Welk deel in je? Wat is de pijn? Wat is de behoefte? Hoe kun je hieraan tegemoet komen? Hoe voelt het erna? Wat heb je mogelijk nog meer nodig? Etc etc.

Je kunt je voorstellen dat dagelijks oefenen na een paar weken saai wordt. Er ontstaat weerstand omdat reflecteren an sich niet per se belonend is. Niet op de manier zoals we beloning gewend zijn. Maar groeien als persoon en je kwetsbaarheden omarmen is in the long run wel degelijk belonend. Je stapt uit negatieve dynamieken, bouwt meer verbinding op met de mensen die een positieve invloed hebben. Je gaat ervaren dat selfcare gepaard gaat met zelfliefde, iets wat weer helpt bij het gevoel van zelfwaardering, vertrouwen en veerkracht.

Merk je nou dat je het lastig vind om je patronen te doorbreken? Ervaar je weerstand of blijf je in dezelfde cirkeltjes draaien? Blijf dan niet vechten tegen jezelf maar onderzoek je onderliggende behoefte. Ik begrijp dat dit lastig is om voor jezelf te doen, daarom kijk ik graag met je mee. In de intake sessie onderzoeken we je kernovertuiging om in de sessies die volgen jouw proces vorm te geven naar het resultaat wat je wil bereiken. Wil je starten? Plan dan een kennismakingscall in via deze link.

Wil je liever zelfstandig aan de slag met je gedrag? Dan heb ik een masterclass voor je opgenomen waarin ik het stappenplan van gedragsverandering aan de hand van een casus met je doorloop. Voor slechts €17 heb je deze direct in je mailbox. Inclusief een praktisch werkboek. Klik hier voor deze deal.

Volgende
Volgende

Overleven in je business?