Overleven in je business?

Onlangs was ik in gesprek met een client van mij die tevens ondernemer is. Ze legde me uit dat ze erg gepassioneerd is over haar werk maar dat het tegelijkertijd ook zo voelt als een zware hustle. Dag in dag uit ‘moet’ ze van alles en staat ze altijd aan. Hierdoor voelt ze niet meer het plezier van haar werk en ervaart ze de onzekerheid van niet weten hoe dit te doorbreken. Ik besloot een tafelopstelling te doen om te onderzoeken waar haar ‘gepush’ vandaan komt en wat de invloed vanuit haar familiesysteem is die ze mogelijk onbewust beantwoordt.

Ik vind werken met opstellingen mega interessant omdat ik geen idee hebt wat er aan bod komt, maar hetgeen wat er komt meestal ontzettend veel inzicht en verheldering geeft. Ik neem mijn cliënten altijd een beetje mee in de ‘techniek’ zonder teveel erover vrij te geven. Het mooiste vind ik namelijk de verwondering op het gezicht van mijn client.

Terwijl mijn client de poppetjes op tafel zet, valt me op dat ze met slechts 5 poppetjes al 2x om mijn toestemming heeft gevraagd over haar opstelling en zichtbaar moeite heeft met haar eigen plek. Ze heeft haar opstelling klaar en kijkt me twijfelachtig aan. ‘Is het goed zo? vraagt ze me. ‘Dat weet ik niet. Voor wie in dit systeem is deze opstelling wél goed?’ vraag ik. ‘Mijn moeder.’ zegt ze duidelijk. Interessant… Ik vraag erop door…

Het wordt langzaam zichtbaar dat mijn client een dominante moeder had en een vader die erg afwezig was. De disbalans die dit in het systeem bracht werd opgevangen door mijn client en haar oudere zus. Zij namen onbewust hun vader dingen uit handen om hun moeder tegemoet te komen. Hierdoor ontstond een dynamiek van (plaatsvervangend) schuldgevoel dat gecompenseerd werd door veel geven. Mijn client (en haar zus) betaalden dus de prijs. En dit ging ten koste van hun gevoel van veiligheid. Liefde was niet onvoorwaardelijk.

Hoewel er nog meer naar voren kwam vanuit de opstelling neem ik je mee in hoe dit inzicht haar verheldering gaf in haar huidige situatie. Mijn client is zich inmiddels bewust van het schuldgevoel die als rode draad door haar jeugd loopt. Dit schuldgevoel draagt ze echter nog steeds. Het altijd móeten doorknallen met haar bedrijf. Al haar tijd en energie opofferen voor haar bedrijf en klanten. Er is een disbalans tussen geven en nemen, en dit wordt gevoed door schuld.

Als je je schuldig voelt, verval je vaak in gedrag dat gericht is op veel geven aan anderen en moeilijk kunnen kiezen (nemen) voor jezelf. Vaak is het niet duidelijk waar je schuldgevoel over gaat. (Vooral als het systemisch is overgedragen) Ook is het meestal lastig te herkennen omdat, met name wanneer je ondernemer bent, je over het algemeen een verlangen van een ander wil vervullen. Door ons zo op de ander te richten, stappen we echter gemakkelijk over onze eigen behoeften. En zo houden we deze dynamiek onbewust in stand. Tot je er last van krijgt.

Mijn client omschreef het als het gevoel van overleven in haar business. Nét haar hoofd boven water houden. Nét op tijd rust nemen. Nét op tijd grenzen aan geven. Maar steeds dat nét op tijd, voelt als steeds tot het uiterste gaan. Het maximale geven. Tot de beker leeg is. Altijd het gevoel van tekort. Het inzicht in haar familie systeem is helaas niet voldoende om haar concreet nieuw gedrag aan te leren. Inzicht alleen is vaak niet genoeg. Het helpt wel om ons gedrag beter te begrijpen en zodoende bewuster te kiezen. Tegelijkertijd is het proces van erkennen dat ze een tekort ervaart en waar dit is ontstaan, hieraan tegemoet komen, een belangrijk onderdeel van dit proces. Anders blijft dit in de onderstroom omhoog komen.

Merk je dat bepaalde elementen van het verhaal van mijn client herkent bij jezelf? Ga dan aan de slag met de oorsprong van je gedrag. Waar heb je iets geleerd en waar kwam je aan tegemoet? Wat was je werkelijke verlangen en wat is de prijs die je hebt betaald door dit te negeren? Hoe doe je dit in je huidige leven en welke keuze heb je dan te maken? Wiens toestemming houdt je nog tegen en hoe kun je dit doorbreken?

Mocht je hier niet zelfstandig doorheen komen, bekijk dan eens mijn aanbod pagina om te onderzoeken hoe ik jou kan helpen. Weet je al genoeg en wil je meteen een afspraak maken? Plan dan via de button je afspraak zodat we samen kijken naar jouw hulpvraag.

Vorige
Vorige

Discipline en gedragsverandering.

Volgende
Volgende

Gefeliciteerd! Je hebt goed gefaald!