Gefeliciteerd! Je hebt goed gefaald!

Het is best ironisch, hoe we vaak alles dat binnen ons vermogen ligt gebruiken om níet te falen. We zijn in sommige gevallen zelfs geneigd om een andere (positievere) outcome te verzinnen in ons hoofd om maar niet dat gevoel van falen te ervaren. Kun je voorstellen? En dat terwijl falen enorm gezond is voor onze veerkracht en ons zelfbeeld. Dit laatste klinkt twijfelachtig, dus ik leg hem uit.

Laten we voor het gemak een alledaagse situatie nemen die we allemaal wel enigszins herkennen. Stel je voor, je komt ergens op sollicitatiegesprek en tijdens het gesprek word je gevraagd of je voorbeelden kunt geven van situaties waarin je níet succesvol was (bij andere werkgevers). We voelen ons ineens op scherp staan, in een fractie van een seconde maken we de overweging of we de ander die tegenover ons zit kunnen vertrouwen met ons kwetsbare verhaal.

Omdat we de ander vaak niet goed kennen, zijn we vaak geneigd om ons verhaal mooier te maken dan het is. Die grote blunder die je hebt gemaakt, daar rep je geen woord over. Maar die situatie waarin je afhankelijk was van factoren buiten jezelf, nah… dat kan wel gedeeld worden. Dat kan jou tenslotte toch niet 100% aangerekend worden.

Hoewel het volkomen begrijpelijk is dat we onszelf niet kwetsbaar willen opstellen in situaties die we niet goed kennen, is het wel een gemiste kans voor je zelfbeeld en eigenwaarde. En wel op verschillende manieren. Het zit namelijk zo; op het moment dat jij situaties waarin je hebt gefaald probeert op te poetsen en mooier te maken, maak je jezelf eigenlijk kleiner. Alsof de waarheid te pijnlijk is en jij dit niet kunt dragen.

Naast dat je je kleiner houdt, is het ook een gemiste kans in verhouding tot de ander. Door je falen te ontkennen of überhaupt situaties te vermijden waarin je kunt falen, maak je je onbewust afhankelijk van het oordeel van anderen. Want stel je nou voor dat iedereen ziet dat je gefaald hebt, wie ben je dan nog? Val je dan niet enorm door de mand? (blog: imposter syndroom) Als je nu denkt, hey… dit is iets dat ik toch wel regelmatig doe, wees je dan bewust van hoe je over jezelf denkt.

  • Ben je kritisch op jezelf?

  • Leg je de lat erg hoog voor jezelf?

  • Waar associeer je falen mee?

  • Wat zegt dit over jou?

  • Hoe veel waarde hecht je aan de mening van anderen over jou?

  • Brengt een negatieve mening je uit balans?

  • Twijfel je dan aan jezelf?

  • Wat wil je dan vermijden?

Om dus uit te begrijpen waarom falen goed is voor ons zelfbeeld is het goed om bovenstaande voor jezelf na te gaan. Laten we namelijk eens kijken naar waar jouw zelfbeeld op gebaseerd is. Zijn dit bijv. financiële of zakelijke successen? Is dit de partner die je aan je arm hebt? Het aantal vrienden dat je hebt? Óf gaat dit over hoe je in het leven staat? Persoonlijke waarden waar je naar leeft? Hoe je omgaat met anderen?

Je ziet dat hier een duidelijk verschil in zit. Waar de eerste drie vooral gaan over ‘bezit’ dat je kunt verliezen, gaan de laatste drie vooral over eigenschappen die geïnternaliseerd zijn. Deze kun je niet van de een op de andere dag kwijtraken. En zijn daarmee veel fundamenteler. Het vertelt iets over wie jij bent, niet over wat je hebt gepresteerd.

Hoe is falen dan goed voor je zelfbeeld? Het leert je inzien dat je falen niets afdoet van wie jij bent. Het leert je dat je kunt vertrouwen op dat je goed bent zoals je bent. Ongeacht of je ergens in gefaald hebt of niet. En dit is belangrijk voor een stevig zelfbeeld. Want door een stevig zelfbeeld te hebben, ervaar je dat kwetsbaarheid een kracht is. Dat je durft te laten zien: ik ben niet perfect. En dit creëert op z’n beurt weer verbinding met anderen.

Dus… de volgende keer dat je iets moet doen dat buiten je comfort zone ligt met het risico op falen, go for it! Ervaar eens wat er gebeurt. Stel jezelf de vragen hier boven in deze blog. En ga eens voor jezelf na waar jouw innerlijk groei ligt. Welke innerlijke stukken mogen nog wat extra aandacht hebben? Door te reflecteren op deze stukken, groeit je inzicht en zelfverbinding wat enorm gezond is voor je veerkracht en zelfbeeld.

Voelt het nog spannend? Ik zal met je meedoen. In deze podcast aflevering blik ik terug op afgelopen jaar en deel ik mijn faalmomenten met je. Ontwikkel een open, dankbare en nieuwsgierige houding want we zijn allemaal slechts leerlingen in dit leven.

Vorige
Vorige

Overleven in je business?

Volgende
Volgende

Patronen doorbreken en gedragsverandering.