Hoe we zelf onze stress creëren.  

Zonder bewustzijn kunnen we nooit echt verantwoordelijk zijn.

Wanneer we het hebben over stress, lijkt iedereen hier wel in zekere mate last van te hebben. Steeds meer jonge mensen belanden in een burn-out en de tools om met stress om te gaan vliegen ons om de oren. Van sporten tot ademhaling en van accupunctuur sessies tot een warm (of koud) bad. Het lijkt wel of we ons meer en meer storten in het behandelen van stress.

Uiteraard is het goed dat we ons verdiepen in de effecten van stress op ons lichaam en hoe we stress symptomen kunnen verlichten. Tenslotte, als je inzicht verkrijgt in je stress leidt dat eerder tot een oplossing dan wanneer je nieuwe inzichten zou negeren. Dus in die zin is het absoluut helpend. Maar waar velen van ons de mist in gaan, is het uitsluitend zoeken in dit soort hulpmiddelen naar de oplossing. Want was is de bron van je stress? Het zal je verbazen dat dit niet de situatie zelf is waar je denkt dat je stress vandaan komt.

Je reactie op jouw eigen gedachtenspinsels over de situatie is waar je stress ontstaat. Laat die maar even indalen. In mijn vorige post schreef ik over mijn reactie op een presentatie die ik moest geven. Voor veel mensen is dit een spannende situatie en begint de spanning al toe te nemen bij de gedachte alleen al. Maar het is dus niet zozeer de situatie die stress oproept. Het is dus mijn reactie op mijn gedachte over de situatie die mij stress geeft. Zo kan ik me focussen op de gedachte dat anderen een bepaald oordeel over mij zullen hebben. Of me focussen op de gedachte dat ik niet goed kan presenteren. Dat mijn verhaal onlogisch is. Noem maar op. Hoe ik reageer op deze gedachte bepaalt mijn stress hierin.

De oplossing van je stress zit hem dus ook niet in het afwijzen van deze gedachten. Je kunt proberen om positieve gedachten ertegenover te zetten maar ook dit voelt niet natuurlijk. Je zou de capaciteit van je geest tekort doen door te proberen deze te misleiden met strategieën. Bovendien is het leven zo dat je in situaties blijft belanden die je geest zullen uitdagen. Tenzij je ervoor kiest om te vermijden, ook wel niet-effectieve coping genoemd... ;-) Het is een illusie om te geloven dat je jezelf van stress kunt verlossen. Stress kan functioneel zijn in verschillende situaties, deze behoeven geen uitleg. Maar wil je jezelf verlossen van stress die zijn tol eist qua gezondheid? Vermoeidheid, ontstekingen, hartklachten om maar een stel te noemen, dan doe je er verstandig aan om je bewustzijn te vergroten.

Zonder bewustzijn kunnen we nooit echt verantwoordelijk zijn. Of anders gezegd, op een bewuste manier op onze omstandigheden reageren en beslissingen nemen die ons beïnvloeden. Als we niet begrijpen waar onze gedachten vandaan komen en waar deze ons voor willen behoeden, hoe weet je dan wat er nodig is? Je bewustzijn vergroten is niet de makkelijkste manier, maar wel de meest effectieve. Zodra jij inzicht ontwikkelt in het gedachtenproces achter je stress kun je gaan ontdekken wat je écht nodig hebt. Kun je wel wat hulp hierin gebruiken? Bekijk dan mijn aanbod en plan een gratis kennismakingscall voor meer info.

Vorige
Vorige

Van zelfsabotage naar zelfvervulling.