Van zelfsabotage naar zelfvervulling.

Hoe doorbreek je de automatische piloot.

In mijn vorige blog schreef ik al over het belang van ons bewustzijn. Hoe we nooit écht verantwoordelijk kunnen zijn als ons bewustzijn onvoldoende ontwikkeld is. Hoe we niet bewust beslissen hoe we reageren op omstandigheden die ons beïnvloeden.  En hiermee een hele belangrijke keuze zo aan ons voorbij laten gaan. Iedere dag, ieder moment.
En dat terwijl we wel de volle schaamte of frustratie over ons gedrag en gevoel op onszelf betrekken. Klinkt een beetje als een zelfsabotage, niet waar? It is.

Ik neem je even mee in een voorbeeld van mezelf (vast wel herkenbaar voor velen). Jarenlang had ik last van een stressvolle dynamiek in mijn relaties. Ik kon moeilijk omgaan met afwijzing. Sterker nog, ik had echt problemen met afwijzing. Ik probeerde afwijzing dus te vermijden door mezelf zo veel mogelijk aan te passen aan de ander. Uiteraard werkte dit de afwijzing juist in de hand en voelde ik me keer op keer niet goed genoeg wat resulteerde in een gebrekkig zelfbeeld.

Later ontdekte ik dat ik (onbewust) partners uitkoos die bij voorbaat al niet pasten bij mij en mijn behoeften. Daarmee wees ik dus mijn eigen behoeftes al af en saboteerde ik mijn eigen geluk. Omdat ik zocht naar een patroon wat mij bekend was, waar mijn systeem op synchroniseerde, bleef ik deze keuzes onbewust maken. En zo hield ik mijn lichaam vast in de stressmodus. Maar hoe doorbreek je in godsnaam iets waar je je onbewust van bent? Wat je op automatische piloot doet?

Het kost tijd om te begrijpen wat er in je lichaam gebeurt en met welke signalen je wel of niet iets wil. Maar waar het sowieso begint is het opmerken van signalen en je bewust worden van spanningen. Je kunt dit oefenen door incheck-momenten toe te passen gedurende je dag. Met zo’n incheck-moment ga je als het ware je zintuigen na. Je gaat bewust één voor één intunen op een zintuig. Bijv. tijdens het douchen of tijdens het koken. Je kunt er ook voor kiezen om te reflecteren op je dag. Wat voelde goed en waar voelde je weerstand? Waar komt deze weerstand vandaan?

Het veranderen van patronen begint allemaal met herkennen en begrijpen. Het bewust worden van de stappen van een patroon, de keuzes die je maakt en wat jouw keuzes beïnvloedt. Wanneer je begint met het toepassen van bovenstaande oefeningen zul je gaan merken dat je sneller opmerkt waar je je in je patroon bevindt. Vervolgens heb je de keuze te maken of je erin wil blijven of eruit wil stappen.

Schaam je niet als je merkt dat het niet meteen lukt. Het is een proces wat veel oefenen vergt. Maar wanneer je ervoor kiest om jezelf beter te leren begrijpen, zal je makkelijker (en automatisch) keuzes maken die bijdragen aan jouw geluk. De gedachte dat jij dit niet kunt is al een saboterende gedachte op zich. Kies een bewuste gedachte die jou helpt naar zelfvervulling.

You got this!

Vorige
Vorige

Waarom je bewustzijn ontwikkelen zo belangrijk is voor duurzame gedragsverandering.

Volgende
Volgende

Hoe we zelf onze stress creëren.