Waarom je bewustzijn ontwikkelen zo belangrijk is voor duurzame gedragsverandering.

Neem weer zelf plaats achter de knoppen in je persoonlijke control room en stuur je monkey naar buiten om te spelen.

Bewustzijn, dat begrip kennen we allemaal wel. Maar de betekenis blijft vaak een beetje vaag. Laten we eens inzoomen op bewustzijn en waarom je dit wil ontwikkelen als je meer regie wil in je leven. Bewustzijn stelt ons in staat om van een afstand naar onze omgeving, situatie en onszelf te kijken. Het geeft ons het vermogen om over onze gedachten na te denken. Om de regie te hebben over onze standaard programmering, onze persoonlijke control room.

Stel je eens voor dat je zo diep verzonken, onbewust, in een soort half wakker / half slapende toestand bent dat je niet bewust bent van het script dat continu in je geest wordt afgespeeld. Dat je 1 op 1 gelooft en internaliseert wat dit script jou voorleest. Dat je gelooft en overtuigd bent dat dit is wie je bent.
Je denkt nu misschien dat jij dit niet doet. Maar dat doe je wel. Vanaf het moment dat je wakker wordt tot het moment dat je in slaap valt draaien we consequent gedachten af. En omdat je dit al zo lang doet, is het een gewoonte en ben je je er niet bewust van.

Mogelijk zie jij deze gedachten onbewust als wie jij bent, maar het zijn slechts je gedachten. Je kunt gedachten bedenken, maar dit betekent niet dat jij je gedachten bent. En waar het extra lastig kan worden is wanneer je tegenstrijdige gedachten ervaart. Het kan je enorm vermoeien en zelfs het gevoel geven dat je disconnected bent met jezelf.

Je kunt je vast herkennen in situaties waarin je over dezelfde situatie het ene moment positieve gedachten ervaart, terwijl je de volgende dag een negatieve associatie ervaart. Dit kan bijv. zijn hoe je letterlijk naar jezelf kijkt in de spiegel, hoe je iets hebt uitgevoerd of hoe je in een relatie staat. Als je je steeds laat overnemen door hoe de wind waait in je mind, kun je je behoorlijk onzeker voelen en gaan twijfelen aan je eigen capaciteiten. Dit is het begin van een afbrokkelend zelfvertrouwen. Je bent niet met je intuïtie verbonden. Je bent reactief en hierdoor heb je geen helderheid wat je nu werkelijk wil.

Het is heel begrijpelijk dat dit gebeurd. De meeste mensen hebben hier (onbewust) last van. Je hele leven word je beïnvloed door mensen om je heen waardoor je niet goed meer herkent welke gedachten of overtuiging van jezelf is of van een ander. Maar zolang we dit niet doorbreken blijven we afhankelijk van factoren die ons constant kneden, manipuleren en belemmeren.

Om dit te kunnen doorbreken moet je transparant worden voor jezelf, jezelf kunnen zien. En dit kun je oefenen. Maar vooropgesteld is het goed om te weten dat dit met weerstand gepaard gaat. Wanneer je namelijk een gewoonte veranderd, verstoor je de automatische piloot. En deze wil juist evenwicht. Weten wat het kan verwachten, want dit kost het minste energie. Ik wil je dus niet ontmoedigen, maar voorbereiden en laten begrijpen wat er gebeurt en waarom .

Dus telkens als we een keuze maken die niet in onze standaard programmering valt, probeert ons onderbewustzijn dit te boycotten. Het wil vertrouwde handeling uitvoeren. Als je dit niet doet, ontstaat er dus weerstand. Dit kan zich uiten door gedachten als; ‘ik kan dit niet’ of ‘ik weet niet waarom ik al deze moeite doe’ of ‘ik vind het eigenlijk wel best hoe het was’ maar ook fysiek door bijvoorbeeld vermoeidheid, onrust en tijdelijk wat verhoogde stress.

Het is dus goed om deze ‘signalen’ van weerstand te herkennen. Wat je dus wil leren is in plaats van ze te negeren er juist contact mee te maken. Je kunt erkennen dat je lichaam heel efficiënt met je energie wil omgaan en dat het zo alert is op verandering. Hierna kun je jezelf bedanken dat je desondanks de keuze maakt om een bepaalde gewoonte te veranderen. Het is hierbij helpend om echt even in te checken bij jezelf.

Wat merk je op? Voel je sensaties? Observeer eens welke signalen van weerstand je merkt. Je hoeft er niks mee te doen, alleen maar even te voelen en te zijn met wat er gebeurt in je lichaam en mind. Ik weet dat veel mensen het al snel zweverig vinden, maar het is niet meer dan een vorm van focus en aandachtscontrole.

Het is de uiteindelijke weg uit je monkey mind naar een manier van leven met meer bewustzijn. Een leven waarin je meer de regie ervaart. En hiermee dus ook veel meer in je kracht staat. Waarin jij zelf keuzevrijheid ervaart en bewust beslist hoe je reageert op omstandigheden die je beïnvloeden. De weg naar duurzame gedragsverandering.

Vorige
Vorige

Selfcare. Geen luxe maar een must.

Volgende
Volgende

Van zelfsabotage naar zelfvervulling.