Keuzestress…Hoe saboteer jij jezelf?

Word jij gek van jezelf omdat je geen keuzes kunt maken?

Dan is deze blog voor jou…

Tegenwoordig worden we overladen met keuzes. Van de tig smaken thee tot aan de oneindige keuze aan series en films op streamingdiensten. Als je je regelmatig overwhelmed voelt door de keuzes, merkt dat je hierop vastloopt, zit er meer onder. Dan heeft een prioriteitenlijstje maken weinig effect. In deze blog deel ik de inzichten van een van mijn cliënten.

Ik ben met mijn client in gesprek en ze vertelt me dat ze geen keuzes kan maken omdat ze overloopt van de ideeën. Het is een reel probleem wat haar belemmert in het maken van stappen. Ze laat dus invloed liggen en geen invloed kunnen pakken levert stress op. Het is dus een vicieuze cirkel waar ze in beland is.

Ze vraagt me of ik haar kan helpen haar ideeën te ordenen en alles op een rijtje te zetten. Hiermee heeft ze weer overzicht en kan ze wél keuzes maken. Het is een valkuil die ik vaker heb gezien.. Ze heeft zelf al 100x haar ideeën op papier gezet, maar in de uitvoering blokkeert ze. Want dan slaat de twijfel toe. Is dit wel de juiste keuze? Wat als het niet de juiste keuze is?

Hoe weet je wat de juiste keuze is?’ vraag ik haar.
’Geen idee, dat moet maar blijken’ zegt ze.
’Dit wetende, wat maakt dan dat je geen keuze maakt?’ vraag ik.
’Ik weet het gewoon niet, misschien ben ik bang om de verkeerde keuze te maken’ reageert ze.
’Wat gebeurt er als je de verkeerde keuze maakt?’ vraag ik.
’Dan baal ik daarvan.. (stilte)… Dan voel ik me misschien stom?’ zegt ze voorzichtig.

Wanneer we verder gaan op haar thema dat ze zich stom voelt, komt naar voren in het gesprek dat ze twijfelt aan haar capaciteiten en ze zichzelf vervolgens saboteert. Ik kan tig lijstjes voor haar maken en haar ideeën op papier zetten, maar dit gaat haar niet verder helpen. Ze zal moeten groeien in haar zelfvertrouwen. Als kind heeft zij onvoldoende geleerd om eigen keuzes te maken alsook het vragen om hulp. Haar keuzestress heeft niets te maken met haar talloze ideeën. Het komt voort uit haar angst om het niet goed te doen.

Samen kijken we naar waar ze meer regie kan nemen in haar leven. Waar ze kleine keuzes kan maken gedurende haar dag. Zowel in haar werk als in haar privéleven. Stapjes die haar helpen groeien in zelfvertrouwen. Waar haar invloed ligt in situaties. Maar ook wat ze belangrijk vindt bij het maken van een keuze.

Verder in het traject maken we kennis met haar innerlijke saboteur. Het is de innerlijke stem die haar aan het wankelen brengt. Die in haar oor fluistert: ‘weet je zeker dat je dát nu moet doen? Denk je dat dát handig is? Moet je niet eerst XYZ hebben?’. Om vervolgens mijn client in de houdgreep te houden, waardoor mijn client door de bomen het bos niet meer ziet.

Het is het patroon wat nu zichtbaar wordt wat maakt dat ze hier steeds in vast zit. Door middel van mindfulness leert ze hoe ze meer bekend kan worden met het moment waarin ze beslissingen neemt. Waarin ze beslist om in de automatische piloot te stappen óf te gaan kiezen voor ander gedrag. Ze snoert haar innerlijke saboteur níet de mond, ze houdt slechts de regie bij zichzelf. En dit is het proces wat ze eigen zal moeten maken. Waar ik haar in begeleidt door steeds te spiegelen en in te checken.

Het is een proces van vallen en opstaan, maar we focussen ons de komende sessies steeds op dit proces. Op deze manier help ik haar borgen dat ze de regie vasthoudt en niet weggeeft wanneer het lastig wordt. Ik merk in gesprek met haar dat ze rustiger is. Ze praat rustiger, meer overzichtelijk. Ze gaat minder van de hak op de tak. En ze voelt zich ook sterker in haar schoenen staan. Een logisch gevolg van de regie nemen in je leven.

Keuzestress is een thema wat vaak voor komt. Hoewel het ogenschijnlijk klein lijkt, kan dit echt enorm belemmerend werken. Het haalt je uit je kracht. Het houdt je vast. Het maakt je steeds aan het twijfelen waardoor het ook nog veel energie kan kosten. En vaak, onder aan de streep, zonder resultaat. Wat op z’n beurt weer frustratie met zich mee brengt.

Denk je nou, verrek… dit gaat over mij! Weet dan dat je niet de enige bent en dat je wél dat overzicht en die regie in je leven kunt pakken waar je naar verlangt. Met behulp van o.a. voice dialogue en mindfulness werk ik samen met jou naar meer inzicht in vraagstukken waar je op vastloopt. Van inzicht naar overzicht, en van overzicht naar uitzicht. Wil je weten hoe ik jou kan helpen? Ik werk met online coach sessies die erg effectief zijn, praktisch in te plannen en omdat we werken in jouw eigen ruimte, houd je de energie langer vast.

Benieuwd hoe ik jou kan helpen? Plan hier jouw gratis kennismakingscall.

Vorige
Vorige

Patronen doorbreken en gedragsverandering.

Volgende
Volgende

Bang om door de mand te vallen?