In 3 stappen perfectionisme doorbreken?

Hoe doorbreek je perfectionisme effectief

Je kent het vast wel.. Dat eeuwige stemmetje in je hoofd dat zegt dat het niet goed genoeg is wat je doet. Of dat nou je studie is, op je werk of in je relaties. In zekere zin heeft iedereen dit. Maar de een heeft er meer last van dan de ander. Het is belangrijk om hier stil bij te staan wil je perfectionisme doorbreken. Want laat ik eerlijk zijn, het is geen simpel trucje. Maar, met onderstaande stappen kun je het zelf oefenen.

Om perfectionisme te doorbreken willen we dus in de eerste stap begrijpen wat hier aan ten grondslag ligt. Vaak heeft het te maken met faalangst of bevestiging van anderen krijgen. Dit noemen we ook wel een gebrek aan zelfvertrouwen. Dit is iets wat vaak in de kindertijd of jeugd is ontstaan door bijv. opvoeding en op school. Ga eens voor jezelf na wanneer je voor het eerst bewust werd van dit gedrag en ga eens na welke ervaringen hier een rol in speelden. Door hier inzicht in te krijgen leer je jezelf beter begrijpen wat vervolgens helpt om te kunnen afstemmen op wat je werkelijke behoefte is.

Wat ik hierbij nog wel even mee wil nemen is het stukje persoonlijkheid. Bijvoorbeeld dat de een meer introvert is en de ander meer extravert. Dit zijn eigenschappen die je van nature hebt waar je overigens wél invloed op hebt. Wel is het zo dat vanwege deze eigenschappen bepaalde gedragingen je natuurlijker afgaan. Er is een test die je kunt doen om inzicht te krijgen in deze eigenschappen is de Big Five Persoonlijkheidstest.

Waar perfectionisme vervolgens een gewoonte wordt, zit ‘m in de bevestiging die je eruit hebt gehaald. Het heeft je iets opgeleverd. Succes of vertrouwen. Wat je dus wil gaan leren is om dit uit jezelf te halen. Je kunt bijvoorbeeld gaan oefenen met je zelfbeeld. Dit hoeft niet je uiterlijk te zijn, dit kan net zo goed een eigenschap of gedrag zijn. Leer je te richten op wat goed gaat en waar je trots op bent. Dit is een mindset verandering die wat oefening nodig heeft. Je kunt dit oefenen door bijvoorbeeld het invullen van een journal waar je dagelijks invult wat goed is gegaan. Daarnaast helpt het om incheckmomenten te gebruiken om na te gaan wat je op dat moment denkt, voelt en doet. Je kunt jezelf dan eventueel corrigeren en effectievere gedachten en gedrag kiezen.

Als laatste grote stap is het toepassen van nieuw gedrag de key tot jouw succes. En dit kan oncomfortabel voelen. Maar hey, groei ligt buiten je comfortzone. Ga dus voor jezelf na wat je wil veranderen en waarom. Maak dit vervolgens voor jezelf praktisch door dit op te spitsen in hoofddoelen en procesdoelen. Dus de stapjes die je in het klein kunt maken om uiteindelijk aan je grote stap bij te dragen.

Perfectionisme doorbreken is dus vaak niet zo simpel als ‘gewoon doen’. Het kan een vervelende gewoonte zijn die je echt tegenhoudt om verder te komen in je leven. Daarnaast kan je brein je soms best voor de gek houden door je te doen denken dat je druk bezig bent met het doorbreken van je perfectionisme maar eigenlijk een manier zoekt om jou veilig in je comfortzone te houden. Bijv. door je aandacht onbewust op andere dingen te richten.

Merk je nou dat je echt vastloopt hierin? Heb je al van alles geprobeerd? Maar merk je vooral dat je verzand in het lezen van zelfhulpboeken en het volgen van online cursussen die perfectionisme zouden moeten doorbreken? Dan zou ik je willen uitdagen om eens een stap te maken die wat minder comfortabel voelt. Ga in gesprek met een coach of een therapeut. In mijn traject werk ik samen met jou aan nieuw gedrag.

Ik help je om weer in actie te komen. Om geïnspireerde doelen te stellen en focus te creëren om hieraan te werken. Om een andere mindset aan te meten die jou effectief helpt om gelukkiger te zijn. Om meer zelfvertrouwen te ervaren. Om te groeien uit de restricties die je jezelf ooit hebt opgelegd. En de invulling te geven aan je toekomst, je relaties, je werk zoals jij dat wil.

Ben je het beu dat je steeds van jezelf baalt en wil je dat cirkeltje van onzekerheid en passiviteit uitstappen? Meld je dan aan voor mijn 1:1 coaching traject. Ik werk met therapievormen zoals mindfulness, RET en ACT om jou te helpen die banden los te maken en 100% te gaan staan voor wie je hebt te zijn.

Vorige
Vorige

Bang om door de mand te vallen?

Volgende
Volgende

Wat een half jaar journaling mij heeft opgeleverd.